Het eerste kijkt weer omhoog

Na de zware nederlaag in de eerste ronde tegen de Kennemer Combinatie wachtte ons nu Charlois Europoort. Beide teams zijn weliswaar promovendi, maar zijn ambitieus, betalen hun topborden en zijn de favorieten om door te stoten naar de meesterklasse. Voor ons dus geen prettige loting: het vooruitzicht met 0 uit 2 te beginnen en tegen
degradatie te vechten is niet aanlokkelijk. Wij waren in ieder geval weer in ons basisopstelling, doch de tegenstanders waren ook sterk opgekomen. Erik van den Doel is ingehuurd, en daarnaast speelden vier Belgen mee met Vlaamse, Waalse, Armeense en Russische roots plus een Albanees. Drie talentvolle jeugdspelers en dan moet er ook nog iemand zijn die het regelt, te weten meespelend teamleider Michel de Wit. 1 GM, 2 IM’s en 3 FM’s. Hoewel twee prominente leden van Charlois de voorafgaande week overleden waren, werd er zatermiddag in De Leeuw op het scherpst van de snede gespeeld in een spannende wedstrijd.

Wim verdedigde vanwege zijn degelijke partij in de vorige ronde het eerste bord. Een voortijdig h7-h5 gaf echter velden weg. De andere nederlaag was van Andries, die zich goed hersteld had na de opening, maar niet meer de tijd had om de verdere verdediging tot een goed einde te brengen. De remises kwamen alle na lange strijd tot stand in uitgebeende stellingen. Bert had een tactische truc maar hield daar geen plusje aan over. Xander leek in het middenspel goed te staan, maar de vrije d-pion van zwart baarde bij de overgang van het eindspel steeds meer zorgen. Zwarts remiseaanbod vanwege tijdsproblemen was een uitkomst.

Mark kwam in een tegenaanval niet verder dan een zettenherhaling. Plusremises waren er voor Hugo, die Van den Doel zeer verdienstelijk onder druk hield doch niets tastbaars kon bereiken, en Peter die heerste op de witte velden. Tot zijn teleurstelling kwam er door een stugge vergediging niets concreets uit. Ondertussen had teamleider Paul in een thematische KI van jeugdkampioen tot de 16 Roger Meng gewonnen. Paul is extern aan een geweldige serie bezig en stevent richting 2300. Met een 3½-4½ achterstand waren Gerben en Jan nog doende en konden we hopen op een puntje. Of op meer, want ze waren goed bezig.

De stelling van Gerben zag er positioneel niet best uit, maar toen zijn jonge tegenstander het positioneel snel af wilde maken sloeg Gerben hard terug. Het resulteerde eerst in een eindspel met 2 loper + 2 pionnen tegen 1 loper + 4 pionnen met de pionnen op de koningsvleugel, wat afgewikkeld werd naar een gelijk lopereindspel met pluspion, waarbij de randpion van de verkeerde kleur was.

Gerben Veltkamp – Jan van Overdam, zwart aan zet.

Zwart speelde 1..Ld7, wat na f7 meteen verliest. Kd6 valt de loper aan en komt op e7. Gelukkig voor de zwartspeler was het al verloren wegens tempodwang. Op andere loperzetten op de diagonaal volgt Le2, waarna Lg4 verliest vanwege simpel Lxg4 en wit promoveert eerder.

Jan was na een mislukte opening taai blijven staan en hing nog in de partij. Zijn tegenstander offerde de kwaliteit voor twee gevaarlijk oprukkende verbonden pionnen. Deze gingen niet zo hard als Jans h-pion. Met de g-pion erbij en de toren op h2 was het duidelijk dat de rollen omgedraaid waren. Een stuk moest geofferd worden voor de pionnen en nadat de zwarte pionnen geroofd waren werd het interessante T+T tegen T-eindspel uitgevluggerd. Hier is weinig theorie over bekend, maar Jan speelde in ieder geval snel en wist na een zet of 30 mat forceren. Feest!

Mark testte de muren van De Leeuw in een vreugde-emotie. Het was een zwaarbevochten overwinning op een tegenstander die in de meesterklasse goed mee zou kunnen draaien. Door de bordpunten staan we achtste maar we kunnen weer omhoog kijken. Feyenoord verloor aan het begin van het seizoen ‘83-‘84 met 8-2 van Ajax, net als wij van de Kennemer Combinatie, maar werd toch nog kampioen. De volgende keer is trouwens de clash tussen Charlois en Kennemer die elkaar het vorige seizoen een klasse lager ook al dwars zaten. Een beladen wedstrijd. Paul Keres neemt het op tegen RSR Ivoren Toren, wat ook niet voor de eerste keer is.

Rest me om Ger en Jeroen ook namens het team te bedanken voor het verzorgen van de catering, en natuurlijk ook Jan Jaap en Max en alle anderen die ervoor gezorgd hebben dat de operatie om het materiaal van het ene buurthuis naar het andere buurthuis over te brengen weer tot een goed einde is gebracht.

 Paul Keres2236Charlois Europoort2330 
1.Willem van de Fliert2123IM Daniyal Saiboulatov239801
2.FM Hugo ten Hertog2345GM Erik van den Doel2568½½
3.Paul Hommerson2263Roger Meng236110
4.IM Xander Wemmers2395Julian van Overdam2330½½
5.Andries Mellema2174IM Mher Hovhanisian248501
6.Jan Breukelman2232IM Bruno Laurent233810
7.FM Mark Smits2204FM Arben Dardha2307½½
8.Peter Lombaers2241FM Michel de Wit2309½½
9.Bert Both2175Valery Maes2151½½
10.Gerben Veltkamp2211Jan van Overdam205510