Het eerste blijft boven de streep

Het is in deze eerste klasse een hele prestatie om boven de degradatiestreep te blijven. In enkele jaren is het niveau aanzienlijk gestegen en grootmeesters en andere meesters, buitenlanders en sponsors bevolken de teams. De vorige ronde bewezen we ons geen goede dienst door van het niet van titelhouders vergeven RSR te verliezen. Tegen Caïssa zou het in theorie een stuk lastiger moeten zijn punten te halen. Caïssa heeft enkele jaren geleden het aanbod van Euwe om overgenomen te worden aanvaard. Omdat Euwe ook weer uit fusies van een aantal Amsterdamse schaakclubs opgebouwd was, speelden we tegen de resultante van misschien wel tien verenigingen.

Het eerste van Caïssa bestond uit veel bekende gezichten van de massakampen tegen Euwe, terwijl de GM’s in ruste Paul van der Sterren en Hans Ree ook geen onbekende gezichten zijn. Bij ons was Andries verhinderd, waardoor onze vaste invaller Rijk voor de derde keer meespeelde. Dat Hugo weer meedeed na zijn internationale verplichtingen was gezien de tegenstand verblijdend.

De match ging een tijdlang gelijk op, maar toen rondom mijn buurt een aantal zeperds kwamen, vermoedde ik dat we dik achterstonden. Van de hogere borden had ik niet veel gezien,daar werd echter juist goed gescoord, waardoor na de tijdscontrole een acceptabele 3½-3½ op het scorebord prijkte. De eerste nul was voor Peter, die de pech had de enige opening te spelen die Gert-Jan van der Hoeven een beetje kende. In een scherpe stelling was één foutje voldoende voor een beslissende verzwakking. Rijk kwam tegen Rob Witt met een mindere structuur uit de opening en liet in mindere positie een kwal slaan. Mark verloor van Arno Bezemer. Van zijn partij had ik weinig meegekregen, net als van de borden 2-4, zodat ik het met vage hearsay moet doen.

Hugo won van Paul van der Sterren, die een ongelukkige paardzet deed, een pion daarbij inboette en geen kans meer kreeg. Zeer goed, we beginnen het gewoon te vinden… Met de remise tegen Eric van den Doel kan Hugo op een tpr van boven de 2700 bogen! Paul Hommerson en Jan Breukelman spelen in resultaat gelijk op dit seizoen. Ze wonnen van Marc Overeem en Robert Kikkert en liggen met 3 uit 4 op koers voor een meesternorm, maar misschien moeten we daar voordat hun ratings 2350 zijn geen scenario’s voor bedenken. De consensus was dat beide overwinningen regelmatig waren. Gerben werd verrast in de opening door een goedgetimed d7-d5 van Juan de Roda Husman, doch kon dit counteren met e2-e4. Na enige ruilen werd de vrede getekend.

De stellingen na tijdscontrole boden geen hoop op een overwinning, voor een gelijk spel moest alles al mee zitten. Wim dacht een zwakke pion tactisch op te lossen, maar Michael Wunnink vond de weerlegging,waarna hij een pion voorbleef. Bij de tijdcontrole was het ene boertje in debet drie stuks geworden en moest ook de taaie Wim opgeven. Xander had met creatief spel gaten in zijn stelling gecreëerd die tot pionverlies leidden. Het T + L + 2 pi tegen T + L -eindspel met ongelijke lopers bleek voor Hans Ree, die eerder twee pionnen te veel had geruild, evenwel niet te winnen.

Daarmee bleef met een 4-5 stand mijn partij over. In de opening had ik een pion cadeau gekregen. Na een onverwachte torenmanoeuvre was mijn dame daarop ingesloten geraakt en had Alje Hovenga de zetten kunnen herhalen. Hij wilde meer, waarna ik met een schijnoffer weer eenvoudig had kunnen winnen. De pion bleef wel voor, en terwijl mijn pionnen vorderingen maakten kwamen de zijne ook naar voren, wat tot de volgende interessante positie voerde:

Hovenga – Both na de 47e zet van wit. Wits laatste zet was Lf3-e2. Ik had dat wel verwacht en was hier Pe5 of Dc5 van plan. Op Pe5 zag ik nu dat na 48. Lxe5 dxe gewoon 49.Dxc4 kan en Dc5 vertrouwde ik niet meer vanwege de verbonden pionnen na 48. Dxc5 dxc. Dit laatste is echter onterecht, na 49. dxc moet wit wel d6 spelen waarna e6 valt. Helaas besloot ik tot 47…Tc8 om de c-pion gewoon te dekken 48.Lxd3 cxd 49. Dxb4! niet verwacht Pxd5 50.De4! (Dxd6 Dxd6 51.Lxd6 Pe3)Na Pf6 51. Dxd3 Pg4 52.Dxd6 blijft er niets over, daarom 50…Dc5+. Hier ging wit de fout in door Lf2 te spelen, terwijl er na Kh2 niets beslissends te vinden is. 51…Dc4 52. exf Kf8 Kxf7 53. De6+ Kf8 54. Dxd6 Kg8 loopt ook goed af voor zwart 53.Ld4 Is wel de beste kans, want zonder tegendreiging speelt het vanzelf voor zwart. De volgende stelling stond nu op het bord:

Hier vonden de kiebitzers dat Pc3 won, maar dat is mat in een zet of zeven na 54.Lxg7 Kxg7 55. f6, zodat 54..Kxf7 55. Dxc4 Txc4 56. Lxc3 met uitgedund materiaal moet! Ik had hier vluchtig naar gekeken en deed 53…d2, eigenlijk om na het verwachte 54. Td1 wel Pc3 te spelen. Dan is na 55. Lxg7 Kxg7 56. f6 weerom winnend, zodat met Kxf7 een remisetoreneindspel verplicht is. Dit zou ik nog wel gezien hebben en wellicht Pf6 gespeeld hebben waarna zwart voordeel houdt. Onmiddelijk winnend was na 54. Td1 de wending Db3! geweest, omdat 55. Txd2 op Dg3+ en Tc1 faalt. Het kwam gelukkig niet zo ver, omdat Alje de hoofddreiging overzag en na 54. g5 Dxf1 55. Kxf1 d1D de strijd moest staken. We hebben nu 3 uit 4 en staan op de 8e plek met een aantal sterke teams achter de rug. De volgende ronde treffen we Wageningen, waar we altijd uit tegen lijken te spelen. Zij doen het uitstekend met 7 punten en een tweede plaats. Timman en Afek spelen daar nog steeds.: met Timman, Ree, Van der Sterren, Van der Wiel spelen aardig wat helden van weleer in onze klasse, terwijl er met Van den Doel en Spoelman en wat losse buitenlanders ook actieve GM’s bij zitten. Verder is het weer eens tijd Ger, Youri en Jeroen te bedanken voor alles wat bij de in- en verkoop van thee, koffie, sapjes, bier, broodjes en versnaperingen zoal komt kijken. Well done.

Paul Keres2222Caissa227855
1. IM Xander Wemmers2392GM Hans Ree2385½½
2. FM Hugo ten Hertog2354GM Paul van der Sterren251110
3. Paul Hommerson2267FM Marc Overeem208610
4. Jan Breukelman2235Robert Kikkert225910
5. FM Mark Smits2213FM Arno Bezemer235101
6. Willem van de Fliert2130Michael Wunnink224101
7. Peter Lombaers2241Gert-Jan van der Hoeven224501
8. Gerben Veltkamp2202Juan de Roda Husman2226½½
9. Bert Both2167Alje Hovenga224510
10. Rijk Schipper2023FM Rob Witt223001