Workshops Yochanan Afek 2012-2013

Jeroen Bollaart

Beste Keresianen,   

Ook dit seizoen wil ik weer een vijftal workshops organiseren die gegeven worden door Yochanan Afek. Begin oktober, als het SGS competitieschema uitkomt, kan ik de data gaan inplannen omdat de beschikbaarheid van het trainingszaaltje afhankelijk is van de vraag of er een SGS competitiewedstrijd wordt gespeeld. Ik mik op vrijdag 16 november als eerste trainingsavond.

Ik vind de workshops van Yochanan stimulerend door de mix van instructie en anekdote. Aan de hand van partijen die worden ingestuurd door de deelnemers kan Yochanan algemene principes duidelijk maken. Tegelijkertijd kan hij met veel enthousiasme vertellen over de toernooien, grootmeesters en eindspelcomponisten uit heden en verleden. Hij is van mening dat je je als schaker niet alleen moet bezighouden met techniek en tactiek, maar dat je ook je kennis van de schaakcultuur moet vergroten. Los hiervan vind ik het leuk om schaaktraining te krijgen in een groep. Je leert ook van de andere deelnemers en de sfeer is altijd goed.

Zoals jullie weten, is Yochanan behalve schaker, eindspelcomponist en trainer, ook auteur. Binnenkort komt 'Wij presenteren Het Paard' uit, het derde deel van een serie boeken die hij schrijft samen met Hans Böhm. Yochanan heeft ook een eigen site: http://www.afekchess.com/.

Nog even puntsgewijs de belangrijkste gegevens van de workshops:

– Het gaat om 5 vrijdagavonden in de periode van november – maart.
– De workshops beginnen om 19:45 uur en zijn rond 22:30 uur afgelopen.
– De workshops zijn in het Engels. Voor mensen die moeite hebben met Engels, kan Yochanan de meeste schaak-termen wel vertalen
– De nadruk ligt op tactiek en eindspelen. De deelnemers kunnen van tevoren partijen opsturen. Yochanan bekijkt die van tevoren en analyseert er enkele in de workshop.
– deelnemers kunnen onderwerpen aanleveren die ze graag behandeld zouden zien.
– Er is geen rating-grens voor de deelnemers. Er wordt rekening gehouden met schakers van uiteenlopende sterkte.
– Je krijgt 'huiswerk' mee.
– De kosten zijn 50-75 euro (afhankelijk van het aantal deelnemers) voor het 'totale pakket' van 5 trainingen.

Als je interesse hebt om mee te doen, laat me dat dan s.v.p. weten via e-mail, aan Jeroen.Bollaart[apestaartje]telfort[punt]nl

Hartelijke groet,
Jeroen