Het derde. Uit altijd lastig

Doordat er bij al onze externe teams wel een mannetjes is bij gekomen, zou handhaving in de derde klasse makkelijker moeten verlopen dan het merkwaardige vorige seizoen waarin pas na vijf 3½-4½ nederlagen de weg naar boven werd gevonden. 3G blijkt wel een stuk sterker dan de klasse van vorig jaar, zodat het nog wel even werken zal worden. Op rating zitten we net boven het gemiddelde, maar de eerste wedstrijd waarin tegen het op papier gelijkwaardige DSC 3 uit Delft werden we meteen op een harde nederlaag getrakteerd.

Nu is er de laatste jaren ook iets met Paul Keres en uitwedstrijden. PK1 had verleden jaar zelfs al zijn uitwedstrijden verloren en thuis 7 uit 8 gehaald. Aanleiding tot een analyse, waarbij het me lijkt dat de onrust van een reis ermee van doen heeft. Naar Delft in een krap schema. Trein naar Rotterdam, hopen dat er geen vertraging is voor de overstap naar de Sprinter en vandaar naar het station lopend precies om een uur arriveren waar we gelijk achter de borden plaatsnamen. Tijdens de reis wordt er over van alles gepraat, over politiek, de toestand in de wereld en over krekeltjes en korenbloemen blauw: er wordt niet op een contemplatieve wijze naar een schaakpartij toegeleefd,  de hersenen zijn niet goed geframed en de gedachten zijn niet gefocust op het gevecht met de houten poppetjes. Pas als er op het bord schade is aangericht zitten we in  de schaakmodus en moeten proberen recht te zetten wat krom gegaan is.

De openingen waren dus voor de tegenstanders en er moet gezegd worden dat hun voortzettingen meestal ook prima waren. Er valt weinig op de 6-2 af te dingen. Debutant Laurens Snuverink bleek bij de analyse bij een actievere voortzetting wel heel veel compensatie voor de kwaliteit te hebben kunnen krijgen en Everts nederlaag was dankzij de meevluggerende tegenstander niet nodig. Voor de rest waren het buiten de twee overwinningen eenzijdige verliespartijen. De zeges kwamen van Bert, die een wat ongelukkige vijfde zet door een wel zeer optimistische tegenstander snel te boven kwam. En Rijk won een mooie & strakke partij, maar hij was dan ook in alle rust een uur eerder naar het pittoreske Delft afgereisd.

DSC 32055Paul Keres 3201862
1 Ciprian Padurariu2177Bert Both214501
2 Pieter Buzing2093Colijn Wakkee206510
3 Martin Glimmerveen2090Mark Uildriks206110
4 Onno Verbaken2083Evert van Heel204310
5 Ricardo Slaa2073Laurens Snuverink203010
6 Lucien van de Lisdonk2017Rijk Schipper201801
7 Ivar de Hoogt1905Kees Vreeken190210
8 Roland ten Have2005Klaas Veldhuijsen187710

Met dank aan de invallers Kees en Klaas (voor Jaap van Oosten en Leo van Houwelingen). Rest te melden dat Delft zich weer als een heel aardig stadje presenteerde, dat Rijk een knusse pizzeria voor ons uitgekozen had en dat de volgende keer er een nieuwe kans is. Thuis tegen DD2 dat  met 6-2 wel sterk van de startblokken is vertrokken.