Paul Keres 2 neemt eerste horde

Een weekje geleden werd ik plotsklaps naar het tweede team van Paul Keres gepromoveerd, en ik kreeg meteen een klusje erbij: het organiseren van de uitwedstrijd tegen Voerendaal 3. Voor wie wil weten waar dat ligt: twee uur in de trein en dan bij Heerlen rechtsaf. In Voerendaal zelf is dan nog een station, maar daar speelt men niet. Nee, de dappere schaker die tegen Voerendaal wil strijden moet doorzetten tot station Klimmen-Ransdaal en dan te voet de bergen in. Een hele ontbering voor de doorsnee schaker.

Wij hebben echter ongekende bikkels in de club. Neem Dies de Dreu, die ik op het laatste moment bereid vond om in te vallen. Hij ging op vrijdagavond naar een popconcert in Roermond, miste de laatste trein en fietste in het holst van de nacht op een brakke fiets zestig kilometer naar zijn logeeradres in Maastricht, waar hij om zes uur 's ochtends aankwam. Enkele uren later verscheen hij keurig op tijd (12:00) aan het bord en maakte met zwart zijn tegenstander binnen het uur helemaal in. Aan zulke mensen heb je wat.

Het moet hierbij gezegd worden dat ons op de afgelegen locatie van Voerendaal een warm onthaal wachtte; een gezellig Limburgs cafe met een ruime speelzaal, mooi spelmateriaal, goed bier en sportieve tegenstanders. Na mijn overwinning werd ik door een hele serie tegenstanders gefeliciteerd, iets wat je toch zelden meemaakt.

Was Paul Keres 2 licht verzwakt doordat er drie invallers nodig waren, Voerendaal 3 had het nog zwaarder. Daar telde ik maar drie spelers uit de officiele basisopstelling. Het ratingoverwicht van PK2 nam daardoor enorme vormen aan: ongeveer 2050 tegen 1800! Toch moesten we aan het eind van de middag constateren dat het zomaar mis had kunnen gaan.

De winstpartijen waren goed; Dies liep zoals gezegd over zijn tegenstander heen, Andries profiteerde (ook met zwart) hardhandig van planloos openingsspel van zijn opponent, en ikzelf verzilverde een langdurig overwicht met een vernietigend kwaliteitsoffer.

De overige partijen werden remise, maar daar kwam veel geluk bij kijken. Frank stond bijvoorbeeld domweg een stuk achter en kreeg alleen remise in de schoot geworpen door een gigantische blunder van zijn tegenstander. Max vond zelf dat hij "totaal verloren" stond in de slotstelling. Ook de tegenstanders van Paul en Yme-Jan accepteerden remise in stellingen waar zij toch wel wat winstkansen hadden. De indruk ontstond dat Voerendaal 3 de wedstrijd eigenlijk van tevoren al opgegeven had en blij was met elk halfje.

Anton zocht nieuwe ideeën in de Grünfeld en bouwde een mooie aanval op. Zijn tegenstander gaf een kwaliteit om erger te voorkomen. Voor Anton was dat het einde van de partij, zodat hij zijn concentratie verloor. Het duurverdiende materiaal ging daardoor snel weer verloren, waarna wit in het toreneindspel op het nippertje remise wist te bereiken.

De wedstrijd verliep snel en om 16:00 waren alle scores binnen, zodat de thuisreis tijdig ingezet kon worden. Paul Keres 2 is goed gestart, maar het spel zal nog beter moeten om de favorietenrol waar te maken.

Voerendaal 31800Paul Keres 22053
Jurgen Fuhs1997Yme-Jan Jellema2201½½
Yannick Dörr1902Andries Mellema218601
Eric-Jan Morren1781Max Viergever2093½½
Rogier Hünen1988Anton Rosmuller2092½½
Guus van den Akker1818Simon Kronemeijer204701
John Heuts1756Paul van der Kooij1971½½
Floris Gordebeke1512Frank Wilschut1995½½
Ilmar Woldring1644Dies de Dreu184301