Xander valt aan (+video masterclass)

De tweede masterclass van afgelopen donderdag was wederom een groot succes! In een afgeladen lokaal nam Xander op onderhoudende wijze een aantal bekende en minder bekende aanvalspartijen onder de loep. In de onderstaande diagrammen lopen we deze nog eens langs.

Bekijk de gehele Masterclass Aanvallen met Xander terug!

Dit is een fragment uit een partij van Arend (met wit). De boodschap hier was dat je een aanval eerst goed moet voorbereiden en zoveel mogelijk stukken moet betrekken. De zet c2-c3 was hier daarom aangewezen.

Het tweede fragment was uit een partij van Xander zelf (met wit). Hier werkt hij het thema van stukken bijhalen nog wat verder uit. Na zwarts laatste zet …h7-h6 zijn zijn witte velden op de koningsvleugel verzwakt. De witte loper wil graag op d3 staan, vandaar de mooie witte manoeuvre Td1-Tfe1-Lf1, waartegen zwart machteloos stond!

Vervolgens gingen we over op het zwaardere werk, een klassieker van de Tovenaar uit Riga (met wit). Het begin is gemakkelijk (wit offert natuurlijk zijn paard op f7), maar hoe moet wit verder na 1…Kxf7 2.Dxe6+ Kf8? Het antwoord is geniaal: wit speelt 3.Lc1!! en pas daarna 4.Tf3+. De witte loper deelt op a3 de mokerslag uit. De moraal van deze stelling is: let ook op mogelijk stille zetten, het hoeft niet allemaal even snel als zwart geen direct tegenspel heeft!

De volgende stelling is ook een klassieker, van onze eigen Max Euwe uit het legendarische toernooi Zurich 1953. Euwe is hier al in zijn nadagen (50+), maar illustreert hier op fraaie wijze het thema “tegenaanval”: 1…Th8!! (De dame wordt afgeleid van de witte velden, met name het veld c2, waar zwart met zijn toren naartoe wil) 2.Dxh8 Tc2, en de rest is gemakkelijk zoals ze zeggen. Maar ja, kom er maar eens op!

Geller – Euwe

Tijdens de masterclass werd nog gerefereerd aan de prachtige counter in de laatste minuut van het Belgische elftal tegen Japan. Kijk hier de razendsnelle counter terug die Xander sterk deed denken aan de partij Geller – Euwe. Zouden ook de Belgen op de hoogte zijn geweest van de klassieker uit 1953?

Xander sloot de inspirerende masterclass af met twee stellingen van minder goden. De eerste is van hemzelf šŸ™‚ . Xander heeft zwart in zijn favoriete Nimzo, en laat hier mooi zien dat je niet alleen kunt aanvallen tegen de koning, maar ook tegen andere zwaktes. In dit geval is dat de pion op c4. Een bekend thema is dat zwart deze verder kan belegeren met 1…Tc8! gevolgd door 2…c5 maar in dit geval is dat niet ideaal na het witte d4-d5. De juiste manier van belegeren is 1…Dc8! gevolgd door een goed getimed Db7 en Dc6.

We sluiten af met een fraai fragment van Keresiaan (helaas te weinig op de interne) Eric de Haan: Xander legde helder uit dat het witte paard eigenlijk op e2 hoort te staan. Wit wil namelijk in dit soort stellingen e3-e4-e5 doorzetten, en daarvoor heeft de e-pion ondersteuning nodig (f2-f3, Pe2-g3). Dus Erik speelde … 1.Kh1!! gevolgd door Pg1-e2. Bijzonder creatief gespeeld!

De Haan – Pashikian

Na deze aanvalspareltjes was iedereen geinspireerd om tot de tanden gewapend een interne partij te spelen. De opkomst was dan ook weer hoog. In mijn eigen partij bleek dat ik vooral nog wat verdedigingsvaardigheden kan gebruiken – wellicht iets voor een volgende masterclass?

2 thoughts on “Xander valt aan (+video masterclass)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.