The Day after. Het ONK Schaakzaalvoetbal

Pijn, zweet en tranen. Typisch een gevolg van een dag vol met spanning en strijd. Afgelopen weekend heeft Paul Keres op het open Nederlands kampioenschap schaakvoetbal geacteerd. Maanden van tevoren werden door nieuwe bondscoach Paul Hommerson spelers opgeroepen. Uiteindelijk bleken de matadoren van Paul Keres allemaal tijdig aanwezig om de strijd aan te gaan.
Schaakvoetbal 2012; Michel

De eerste wedstrijd speelde we in de zaal tegen het gevreesde Black Sheep. Zoals Jaap van Oosten al opmerkte was het jaar ervoor een kansloze onderneming waar de ene bal na de andere het net in vloog. We verloren uiteindelijk “slechts met 3-1”. Tot twee minuten voor tijd stond het zelfs 1-1, doordat we erg compact en jagend speelden. Helaas raakten we aan het einde van de wedstrijd vermoeid en bleek Black Sheep erg handig in de laatste minuten. Op schakend vlak werd van tevoren gedacht dat het erg moeilijk zou worden aangezien zij met een GM en een tweetal IM’s en andere sterke spelers in ieder geval een vracht aan elo-punten meer hadden. Ook daar wisten we er bijna een stunt uit te halen, aangezien we vroeg op voorsprong kwamen door 2 knappe overwinnen van Jan Teuben en ondergetekende op bord 8 en 3. Helaas bleek Black Sheep over de breedte de sterkere en mochten we erg tevreden zijn met 5-3 nederlaag.

Schaakvoetbal 2012; Schaak!

Bondscoach Paul Hommerson was echter al druk in de weer met het maken van de opstelling voor de volgende wedstrijd: Wie gaat er in de Spits? Wie gaat er als verdediger? De zorgen werden versterkt na de wedstrijd tegen de drie torens: afgedroogd met 5-0. We herpakten ons echter erg sterk met een 7-1 overwinning op schaakgebied. De laatste wedstrijd wisten we vrij regelmatig van het wat zwakke Schaakwoude te winnen. Dit resulteerde in een 3e plek in de poule van 4, wat inhield dat we moesten strijden voor plek 9 t/m 16.

Het tweede deel van de dag waren dus de kruisfinales en uiteindelijk wonnen wij deze. We regen achtereenvolgens de Pion uit Roosendaal, Dr Max Euwe 2 uit Enschede en de Regiohakkers aan het spit. Op schakend vlak waren we oppermachtig, en voetballen ging nog lang niet zo slecht. Anton Rosmuller kwam met de mooiste actie van de dag, een hakje op onnavolgbare wijze. Zijn verklaring was dan ook duidelijk: de bal was te ver weg en alles was verder intuïtief. Ongelofelijk, maar zijn inzet ging helaas dan ook maar net naast. Tevens hebben we om de spanning van de aankomende wedstrijden weg te nemen na de 4de wedstrijd gezellig nog een leuk potje lopen toepen, wat voor veel gelach en gebrul zorgde.

Schaakvoetbal 2012; Voetbal!

(foto’s Bert)

Na de laatste westrijd konden we onze prijs in ontvangst nemen: een heerlijke kruimeltaart en de eer voor de beste SGS-club! Ons doel was bereikt, en de felicitaties werden in ontvangst genomen. Zonder de steun van diverse Paul Keres-leden en een sportend lid in de fitnessruimte, was dit natuurlijk niet gelukt, waarvoor mijn dank. Tevens wil ik mijn teamgenoten stuk voor stuk complimenteren voor hun inzet en instelling. Rest mij nog de organisatie te bedanken voor dit prachtige toernooi, dat hopelijk voor vele jaren nog georganiseerd zal worden.

Update: nu met een filmpje van Jaap. Zie hier.