Het dieseltje PK1 eindelijk op stoom

Het heeft lang mogen duren dit seizoen, maar uiteindelijk heeft PK1 toch bewezen in de eerste klasse thuis te horen, en dan niet op Bordpunten met de hakken over de sloot. Met maar drie spelers boven de 50% en de voorzitter erop was het geen vetpot dit seizoen. Bovendien had een enkele vaste scorende kracht van vorig seizoen degelijkheid ingeruild voor laatkomerij en brakhoofdigheid, ontbrak het de oude meester aan verkwikkend spel en blijkt het kampioenschap van de interne een extern scoren niet te garanderen. Desondanks, we staan er nog en volgend seizoen worden we kampioen.

De eer viel te beurt aan de teamcaptain om het lijfsbehoud in klasse 1B veilig te stellen. Ik mocht aantreden tegen de Jan Jaap van Caissa, oftewel een tegenstander die toen hij een dameoffer kon plegen het niet over zijn hart kon verkrijgen iets anders te spelen. Het bleek echter nogal opportunistisch en met actieve verdediging was het punt gauw geteld.

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 c5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 Pe7 7.Dg4 0–0 8.Ld3 f5 9.exf6 Txf6 10.Dh5 h6

Deze zet wil je structureel gezien graag spelen, maar hoe te reageren op 11. g4 ?

11.g4 Df8!?

11…c4 blijkt de aangewezen zet, want na 12.g5 g6 13.Dxh6? (13.Dd1 Tf7) Tf7 14.Lxg6 Tg7 15.Lh5 Th7 16.Pf3 Pbc6 17.Tg1 kan zwart bepalen op welk gunstig moment hij de dame zal pakken.

12.g5 g6 13.gxf6? gxh5 14.fxe7 Dxe7 15.Pf3

Hier is maar één verdedigingszet goed, maar wel een voor de hand liggende. Wit wil met de toren over de g-lijn binnenkomen en zwart wil zo snel mogelijk de lijnen naar de koning openen en zijn stukken in het spel betrekken. Dan volgt:

15…e5! 16.Tg1+ Lg4 17.Pxe5 Pc6 18.Le3 Pxe5 19.dxe5 Dxe5 20.Kd2? d4 21.cxd4 cxd4 22.Lxh6 Df6 23.f4 Dxh6 24.Taf1 Tf8 0-1

Vlug daarna ook puntjes van Peter en John. Peter speelde een heuse Anti-Moskou (zie Grischuk – Aronian, Ohrid 2009 voor wat moois), maar waar alle grote jongens h4 toch over het algemeen met g4 beantwoorden, liet zijn tegenstander de pion op g5 terwijl hij bovendien kort ging. Het leek een kwestie van tijd voor een f-opstomen de zwarte koningsstelling zou komen bevragen, maar Peter begaf zich op een dwaalspoor met Tfe1. Even later kwam er dan toch een wals en een spoedig mat bij een koning die geen pionnen meer om zich heen had en één enkel paard. John kreeg een vroeg dameruil op d8 met zo’n …d6 systeem tegen en maakte handig gebruik van hangende pionnen op e5 en f5. Een eindspel van f,g,h tegen loper werd keurig verzilverd.

Een rondgang rond de borden leverde de constatering op dat Hugo zijn 3e IM-norm ging scoren, met een d-pion die richting de tweede rij ging. Maar hoe stond het bij de rest? Xander was goed uit de opening gekomen, maar had inmiddels een kwal moeten geven (wat overigens meestal een gunstig voorteken is); Gerben kreeg zijn koningsvleugelaanval niet van de grond, terwijl zijn tegenstander zijn damevleugelpionnen naar Gerbens koning katapulteerde; dr. Paul stond ook goed maar liet zijn tegenstander onnodig counteren in het middenspel; de invallers hadden het zwaar en de voorzitter, tsja de voorzitter. Die was tactisch niet goed en had rond de 40e op kunnen geven als zijn tegenstander iets beter had gekeken. Het komt op het volgende neer: wit heeft Tc1, Pc5, Ld2, Lg2; zwart heeft Ta8, Pc6, Pe7, Ld6 (die andere torens, koningen en pionnen denkt de lezer er maar even bij, op natuurlijke velden). Nu heeft zwart op het gespeelde Pb7 de tegentruc Lb4 en wordt geen stuk verloren. Eerst even Lxc6 Pxc6 en dan Pe4 (dekt Ld2) en zwart kan naar huis. Jan Jaap verloor weliswaar een pion (volgens sommigen zelfs 2, maar daar weet ik het fijne niet van), maar bleef in de race en dat bleek zeer belangrijk voor de einduitslag.

Youri, onze subersub, kwam er tegen Vroombout eigenlijk niet aan te pas, maar dat is geen schande. Gerben stond inmiddels aan te kijken tegen pionnen van de verkeerde kleur a6, b6, c7 tegenover zijn koning op a8 en 4 seconden op de klok. Toen er Dd5+ kwam, bedacht hij zich geen moment en stak zijn hand uit zonder het op die klok te laten aankomen – er zijn van die mensen… Invaller Paul had de twijfelachtige eer tegen Robert Kikkert aan te mogen treden, die met klotsende oksels weer in tijdnood kwam en opmerkingen ging maken over de gebaren van zijn tegenstander – ondanks zijn eigen maniertjes. Vorig jaar zat ik tegenover hem en werd ik er tijdens mijn verkoudheid nog van beticht alleen in mijn tegenstanders tijdnood te kuchen en mocht ik zogenaamd niet een zet meelopen in zijn tijdnood, maar moest ik direct alles noteren. Waar ik dat voorval nog passend mocht afsluiten met het pennen van zijn dame, kreeg Paul helaas niet die mogelijkheid. Een Pb4-Pd5 tandem hield lange tijd het witte spel tegen, maar bleek ook uitermate statisch. Toen één van de paarden week, werd de ander er pardoes afgetimmerd en was de witte e-pion op e6 niet meer te stoppen.

4-3 voor en nog 3 borden bezig. Xander had inmiddels met een lokkertje de kwal weer teruggewonnen en stond 2 peunen voor in een eindspel van T+L tegen T+P, maar wel met passieve loper en actieve zwarte stukken. Enkele tamme voortzettingen deden het witte voordeel verdampen en de oude meester tegen de nog oudere grootmeester in remise berusten. Paul had het voor elkaar gekregen in een toreneindspel met een pion minder te komen, dus dat wordt altijd remise.

De aandacht verdelend tussen Jan Jaap die één pion op dezelfde vleugel achterstond met P+P tegen P+L en Yme Jan Jellema die het beslissende kampioenschapshalfje voor PK2 aan het binnenhalen was met klasse vechtschaak, beleefde de teamleider een spannend maar tevreden laatste half uurtje. Jan Jaap hield met paardschaaks en een blokkade op f3 (pionnen f2, g3) het witte spel tegen. Door de klok voortgedreven, maakte zijn tegenstander een omtrekkende koningsbeweging, maar met de koning op b3 werd het voor Jan Jaap zaak wat actiever die witte boeren te bevragen. Plots gaf zijn tegenstander er één van weg en bood weldra remise aan, het tweede Matchpunt nam Jan Jaap dankbaar aan.

Yme Jan tenslotte was met D+2L tegen D+2L en een open koning bezig in zijn 3 min KO fase. Netjes weerde hij alle witte schaaks af en forceerde ergens ongelijke loperruil + dameruil waarna de remise een feit was. Het tweede kampioen, waarvoor hulde, en volgend jaar een vechtschaker in PK1 erbij!

TPaul Keres2192Caissa2240
1.FM Hugo ten Hertog2361FM Arno Bezemer232810
2.Peter Lombaers2248Ivo Timmermans222810
3.Jan Breukelman2265Hugo van Hengel225010
4.IM Xander Wemmers2338GM Hans Ree2355½½
5.Gerben Veltkamp2189FM Rob Witt222601
6.Paul Hommerson2270Alje Hovenga2194½½
7.Jan Jaap Janse2174Michael Wunnink2244½½
8.John Cornelisse2191Piet van der Weide217610
9.Paul van der Kooij1986Robert Kikkert223601
10.Youri Gerritse1899Enrico Vroombout216501