Paul Keres 3 wint thuis van Woerden

Ger Hageman
  

Een vroege winter heeft toegeslagen in grote delen van Nederland. Ook de binnenstad van Utrecht is glibberig en moeilijk bereikbaar voor bewoners. Laat staan voor mensen van buiten.

Onze gasten, de schakers van Woerden 1, weerhoudt dat niet om op tijd te zijn. Sterker nog, zij zijn eerder met acht spelers aanwezig en dus compleet, dan het thuisteam.

  

Vooraf verwacht ik dat het weer een zware wedstrijd wordt. Woerden heeft veel kracht aan de topborden. Aan de staartborden zijn wij sterker.

  

De wedstrijd loopt aardig gelijk op in het begin. Er is wel een merkwaardig incident. Van te voren heb ik de wedstrijdopstelling bekend gemaakt; dus iedereen weet op welk bord hij speelt en wie zijn naaste teamspelers zijn. Voor achten komt Elmer binnen om te ontdekken dat zijn stoel is ingenomen door teamgenoot Rolf. De betrokkenen besluiten om gewoon door te gaan zoals het op dat moment is.

  

Een rondje langs de borden halverwege maakt duidelijk dat de wedstrijd alle kanten op kan. Niemand van Paul Keres staat beroerd; de meeste stellingen beloven een plusje of meer.

Opeens knallen Colijn en Ger een punt op het scorebord. Mooi, 2-0 voor. Dat speelt makkelijker voor de anderen.

 

Nu gaan mijn sympathieke tegenstander in de bovenzaal die beduidend minder goed verwarmd is  dan de benedenzaal, even onze partij bekijken. Een kwartiertje later gaan we naar beneden om te horen dat de stand uitgebouwd is naar 4-1. Dit door zeges van Evert, een van onze vaste invallers, en van Klaas, de andere vaste invaller, en een nederlaag van Paul op het eerste bord tegen hun loeisterke eerste-bordspeler.

 

Op de resterende drie borden is de situatie minder florissant. Leo staat verloren, Rolf heeft een pion minder zonder compensatie en Elmer? Die weet zijn voordeel te verzilveren: 5-1 en de wedstrijdpunten zijn binnen.

 

Het vervolg is als volgt. Leo weet bij de eerste tijdcontrole twee zetten in vier seconden te spelen in een beroerde stelling. Dat lukt net. En dus krijgt hij er 15 minuten bij om de partij uit te spelen. De digitale klokken zijn zo geprogrammeerd dat dan automatisch ook de tegenstander deze bedenktijd erbij krijgt. Echter, dit valt niet zo op.

        

En zo kan het gebeuren dat Jan Hoosbeek, de tegenstander van Leo, lang nadenkt over het winstplan. En hij heeft niet in de gaten dat de wegtikkende secondes en minuten ook werkelijk de laatste van deze partij zijn. De witspeler heft meer verdiend dan dit einde.

 

Rolf weet in onnavolgbare Rolf-stijl een eindspel met ongelijke lopers op het bord te toveren: remise. En dus een grote overwinning op een sterke tegenstander. Zij zullen hun plannen om mee te doen om de promotie een jaar moeten opbergen in de koelkast.

 

Na de kleine nederlaag tegen het vierde en twee ruime overwinningen op andere clubs heeft het derde team de meeste bordpunten van alle teams in de promotieklasse.

 

 

 Paul Keres 3 1986      Woerden 1 1934 6,5-1,5
 Paul van der Kooij 2036      Sten Goes 2176 0-1
 Evert van Heel 2035      Marcel Schroer 2090 1-0
 Colijn Wakkee 2015      Jim Reed 2022 1-0
 Rolf Dijksterhuis 1907      Jelle Wiering 1976 ½-½
 Klaas Veldhuijsen 1913      Marcel van Oort 1865 1-0
 Ger Hageman 1983      Carl Schoor 1819 1-0
 Leo van Houwelingen 1953      Jan Hoosbeek 1812 1-0
 Elmer van Veenendaal 2047      Ton Strik 1710 1-0