Tweede verliest gezellige wedstrijd

Paul Keres II had de 1e ronde meteen iets lastigs op het programma: De Pion Roosendaal, vers gedegradeerd uit de 1e klasse en rijkelijk voorzien van Belgische topspelers. PK2 daarentegen moest twee man missen en is op papier toch al geen hoogvlieger. Met de invallers Evert en Elmer, het optimisme van Anton en een succes-SMS’je uit Beijing (bedankt, Max!) gingen we vol goede moed de strijd aan.

Lange tijd leek het gelijk op te gaan, maar zoals altijd vallen de beslissingen in het 4e uur. Anton (3) speelde mooi en principieel tegen de Ben-Oni, waar het er om ging wat er eerder in beweging kwam: de witten in het centrum of de zwarten op de damevleugel. Het werd het laatste (0-1). Hein Piet (6) kreeg net zoiets, maar dan aan de zwarte kant. De keuze tussen de verstandige en de leuke zet werd de leuke zet, waar wit sterk op reageerde. Een kwaliteitsoffer van HP bracht nog de nodige kansen, maar in tijdnood werd het niet meer dan dat (0-2). Ongeveer tegelijk ging ook Rijk (5) onderuit: een stevig gevecht in het centrum, waar wit onder lichte tijdsdruk een desperado dacht te kunnen brengen. Deze bleek echter te desperaat (0-3).

Ho, zegt de bewogen lezer nu. Ik ga toch geen verslag lezen waarin Paul Keres alleen maar verliest? Nee, wees gerust. Erik (4) toonde vakmanschap in een eindspel met enkel zware stukken en een iets mindere structuur voor de zwarten. Met twee principiële zetten (,…f6! en ,…Db6!) werd het witte voordeel geneutraliseerd en kon een keurig halfje worden bijgetekend. Daar heeft het publiek weinig van gezien, want iedereen stond op een gegeven moment rond het bord van Simon (7). Hij en zijn tegenstander begrepen die drukte niet zo: het was toch allemaal theorie? Jazeker, maar wel spectaculaire theorie (hint: de naam van de opening heeft iets met horrorfilms uit de jaren ’30 te maken) waarin wit meer materiaal, maar minder ruimte heeft. De bedoeling is dat wit alles slaat wat geslagen kan worden, en ondertussen niet mat gaat. Dat bleek Simon wel toevertrouwd. Een kenmerkende stelling:

Simon koos hier voor 16. 0-0. Tegen de storm in rokeren! Het bleek allemaal te kunnen, ook aan de dis kregen 12.000 elopunten dit niet stuk: 16,… h5 17. Te1 g4 18. De3 Dh4 19. Ld5 Lh6 20. Dd3 Lf4 21. g3 Dh3 22. Df1 en wit won (3,5-1,5).

Uw verslaggever (2) was ondertussen aan een boeiend gevecht bezig: wit de betere structuur, zwart meer activiteit en allemaal geintjes in tijdnood. Daar trapten de witten niet in, waarna de vrede getekend werd (4-2). Een gelijkspel zat er al niet meer in, want Elmer (8) en zijn tegenstander hadden hun bordje netjes leeggegeten. Een goede prestatie van debutant Elmer, die wat gedrukt uit de opening kwam en in grote tijdnood de boel bij elkaar moest houden. Dat deed hij met verve (4,5-2,5).

Nu was het alleen wachten op onze andere invaller: Evert (1), speciaal aan het kopbord gezet om elokanon Docx te bestrijden. Dat ging lange tijd goed, maar ergens in het boeiende gebeuren vol open lijnen en diagonalen werd iets overzien en moest wit twee pionnen inleveren. Evert streed manmoedig maar kon het niet houden: 5,5-2,5.

Zonder Hein Piet (op weg naar een zonnig eiland) werd in Roosendaal genoten van Brabantse gemoedelijkheid: mooie bieren, hete kip en vrolijk personeel. Alleen leek het eetcafé nogal leeg, maar ineens werd er Hollandse muziek opgezet en stroomde de boel meteen vol. Helaas moest de trein gehaald worden, toen we ook Anton uit de polonaise hadden geplukt werd de reis naar Utrecht aangevangen. Gesprekken over volkszangers, de wet van de minste weerstand en de kracht van het elo-getal besloten de dag. Winnen doen we de volgende keer wel.

 De Pion2169Paul Keres 22066
1.Docx,S.(Stefan)2364Heel van,E.(Evert)203510
2.Penson,T.(Thierry)2214Janse,J.J.(Jan Jaap)2171½½
3.Mechelen van,J.(Jan)2185Rosmuller,A.J.(Anton)211010
4.Tolhuizen,L.(Ludo)2173Oosterom,E.(Erik)2049½½
5.Baert,A.C.E.(Andy)2164Schipper,H.G.(Rijk)207410
6.Eerens,P.(Pim)2131Spek van der,H.P.(Hein-Piet)207910
7.Schuermans,R.(Robert)2129Kronemeijer,S.(Simon)196201
8.Kuijpers,C.M.F.M.(Charles)1995Veenendaal van,E.(Elmer)2047½½