Paul Keres 2 niet op dreef

Simon Kronemeijer

Paul Keres 2 trad aan tegen DJC uit het Limburgse Stein. Winst was handig om uit de degradatiezone te blijven, maar daarvoor ging er teveel mis. Mark Uildriks stond al wat onder druk, maar gaf ook nog pardoes een kwaliteit weg. Ikzelf had de opening niet geweldig gespeeld tegen de piepjonge Diana Dalemans, maar ik was weer helemaal teruggekomen. Op het moment dat ik mijn dreigingen tegen de witte koning kon verzilveren koos ik echter tweemaal de verkeerde afslag en dat werd eenvoudig afgestraft. Ook invaller Bas Peeters ging onderuit, ik weet niet waarom. In elk geval was de tussenstand 3,5-0,5 voor de Steiners (remise van Erik Oosterom).

Er was nog wat hoop: de zojuist gelauwerde Hein-Piet van der Spek (50 jaar bondslidmaatschap) won eenvoudig. Rijk Schipper had een gewonnen eindspel en Max Viergever probeerde alles om zijn loperpaar tot gelding te brengen. Er lukte deze dag echter weinig. Rijk vond niet de simpelste winst, wist daarna wel handig een eindspel van dame tegen toren en h-pion te vinden, maar kwam daarin  niet vooruit: remise. Max kwam er evenmin door. Jan Jaap had ondertussen in een rommelstelling met een kwaliteitsoffer de e-lijn geopend. Hij kon niet precies uitleggen waarom hij dat twee zetten eerder niet zonder kwaliteitsverlies had gedaan. Eigenlijk begrepen de analisten in het restaurant heel weinig van deze partij. Wel hield Jan Jaap eenvoudig remise door zijn paard sterk op e3 te posteren.

Stein won aldus met 5-3 en het is nu niet zo duidelijk waar PK2 de punten moet gaan halen. Er is een interim-coach aangesteld, dat schijnt soms te helpen.