PK1 volgt patroon

Het was een kopie van het vorig seizoen. Traditioneel heeft het eerste het zwaar tegen de reserves van het Leidsch Schaakgenootschap, en ook de eerste wedstrijd van 2009-10 ging met 6-4 verloren. Deze editie verliep analoog. Tijd voor een goed gesprek cq diepgaande evaluatie, want zoveel slechter zijn we toch niet?

Hoewel een aantal borden zuchtten na de opening, verliep de start flitsend. In een kleine twintig zetten zette Jan tegenstander Leon Konings, die eerst met g7-g5 gaten op zijn koningsvleugel schiep en daarna met de dame de b2-pion pakte, van het bord. Jan sloeg in het centrum, waar de zwarte koning nog verbleef, hard toe.

Hierin zag Wim, in een recent verleden vermaard om het uitmelken van minuscule voordeeltjes, aanleiding om de pluspion die hij na een ongecontroleerd g2-g4 van Robert Straver had afgesnoept, terug te geven voor een dameruil in verband met een vooral vermeende vijandelijke koningsaanval. Als Wim de borden langs had gelopen had hij gezien dat een vol punt hard nodig was. Even later moest Mark al het hoofd buigen voor de strategische principes van Eelco Kuipers.

Paul was meen ik de volgende die klaar was. Met tactische middelen kon hij tegen het centrum van Wim Heemskerk het gevecht gaande houden wat in een dynamische remise resulteerde. Marijn had een paar keer de stelling tegen oud-lid Igor Coene in evenwicht gekregen, totdat hij zijn kansen overschatte. De dame verliet de verdediging, waarbij te laat onderkend werd dat slaan op b2 op onmiddellijk Lc3 faalde.

Hoop was gevestigd op Gerben. Hij had een (bekende) pion geofferd voor een leuk uitziende aanval.

Gert Michiel de Niet – Gerben, zwart aan zet.

Na ampele overwegingen speelde Gerben axb, omdat hij na 1.. cxd 2. Lc4 geen goed vervolg zag. 2…Dc6 is dan echter winnend. Na 2.Ld2 schijnt het nog gelijk te staan, op Pxd2 volgt Dxd5. Na 1..axb werd het lastig, er volgde dameruil en een verloren toreneindspel.

Hiermee waren de kansen wel verkeken omdat ook Andries na een onhandige opening (lastig spelen tegen eigen systemen) in een zelfde hopeloos eindspel beland was. Opponent Chris Roosendaal speelde het trouwens mooi. Wel maakte Bert de stand wat draaglijker door Ik Oei na getrek in het middenspel met een rap doorlopende a-pion te confronteren.

Bleven over de eerste twee borden. Hugo was tegen Stefan van Blitterswijk zijn pion op g7 kwijtgeraakt, maar toonde Utregse hardheid door zich te vermannen en genoeg tegenspel te creëren voor een remise. Bij Xander was er het gebruikelijke stukkenspel, met veel tactiek en diep rekenen. Michiel van Wissen toonde zich hierin zijn evenknie, wat derhalve tot twee halfjes leidde.

Er valt niets op af te dingen. Over twee weken de volgende wedstrijd reeds. Tegen een andere angstgegner, Eindhoven. Vorig jaar werd dat wel 5-5. In 1B geen zwakke teams dit seizoen: het zal elke wedstrijd bikkelen worden.

 LSG22210Paul Keres222864
1.Wissen van,M.E.(Michiel)2259Wemmers,X.A.(Xander)2408½½
2.Blitterswijk van,S.(Stefan)2343Hertog ten,H.M.(Hugo)2287½½
3.Kuipers,E.(Eelco)2300Smits,M.(Mark)225510
4.Coene,I.(Igor)2242Otte,M.(Marijn)219510
5.Konings,L.(Leon)2161Breukelman,H.J.(Jan)220301
6.Heemskerk,W.(Wim)2250Hommerson,P.(Paul)2231½½
7.Roosendaal,C.S.V.(Chris)2148Mellema,A.(Andries)219610
8.Niet de,G.M.(Gert Michiel)2150Veltkamp,G.(Gerben)216910
9.Oei,H.I.(Ik)2110Both,A.(Bert)218601
10.Straver,R.(Robert)2139Fliert van de,W.(Willem)2155½½

Naschrift

Dit was wel een erg zakelijk verslag. Alles wat ik eruit kon persen na een dag die om 5 uur met leffe bruin begon en 1 uur 's nachts met wijn rood eindigde. Over de speelzaal dan nog even. LSG heeft een zeer geschikte. Een rechthoekige ruimte waar de vier wedstrijden van LSG 1-4 goed in pasten. Kantine tegen het speeldeel aan, door geluidsdichte ruiten gescheiden. De kantine werd door eigen mensen -leek me- beland. Het belang van een locatie kan niet genoeg benadrukt worden. Philidor Leiden heeft het slecht getroffen en is daardoor in 30 jaar gemarginaliseerd tov hun stadgenoot. Het was ook leuk de bekende schaakgezichten weer te zien. Rob Bödicker bij Caïssa 4, dat wel het sterkste 4e team ooit zal zijn, bij Amersfoort hing Lukas Boutens aan een pion, Ik Oei ziet er nog steeds als een jeune premier uit, maar wordt wel wat vergeetachtig, en Dharma die gebruind en goedgestemd van de poolcirkel teruggekeerd is.

Het zou een fijn ding zijn als er in Utrecht ook een geschikte ruimte kwam. Het ontmoedigingsbeleid van het NDC, met verhoogde prijzen en voorkeursbehandeling voor bridgen waardoor we als Roma's door de stad moeten zwerven, maakt Den Hommel een onaantrekkelijk gebouw. Het is een taak voor de gemeente om het verenigingsleven bij te staan door het creëren van leuke locaties. Zou je zeggen. Een hond hecht aan zijn baasje, een kat aan zijn huis, en schakers zijn nu eenmaal meer kat dan hond.