Paul Keres 1 eindigt in de grauwe middenmoot

Een slechte wedstrijd van onze kant. Voor Het Witte Paard en onze eigen eer moesten we proberen de Tilburgse Stukkenjagers zoveel mogelijk punten te ontfutselen. Beide ploegen stonden exact gelijk. De behaalde 2½ waren weinig, met de kanttekening dat veel beslissingen de voor de Brabanders goede kant op vielen.

Xander had vrijwel de gehele partij een pion meer, waar activiteit tegenover stond. Het resulteerde in een toreneindspel dat niet te winnen was. Van onze kant had Hugo veel compensatie voor een pion met het bezit van de h-lijn. Na een onnauwkeurigheid tegen de sterke Sprenger ging het toch fout. Marijn won een onregelmatige partij van ons Frans. Bert dreigde binnen de 20 zetten mat gezet te worden, vond na lang nadenken een manier om het te rekken, wat waratje zelfs een betere stelling opleverde. Tijdnood was de oorzaak dat het weêrom in elkaar stortte. Ook Gerben kon de tijdsdruk niet aan. Bij Jan was het grootste succes dat we hem ondanks tegenwerking van de Stukkenjagers tegen een IM, nodig voor een norm, hadden weten te gokken. Voor de norm was wel winst nodig en dat heeft er niet in gezeten. Zwakke velden bezegelden zijn lot. Wim kwam met winnend voordeel uit de opening, maar dat peterde langzaam uit. Ook na de 40e zet had hij met twee pionnen voor de kwaliteit niet hoeven te verliezen. Andries leek een regelmatige nederlaag geleden te hebben, maar bij een vluchtige analyse leek hij na een g7-g5 het beste van het spel gehad te kunnen hebben. Colijn stond minder, maar keepte dapper door totdat een truc hem een kleine kwaliteit kostte. Mark tenslotte sloot een slecht seizoen, als opmaat voor het nieuwe, met een overwinning af.

7½ punt was ook door de Zeeuwen bereikt, waardoor uiteindelijk het afvallen van het 10e bord van de wedstrijd HWP-Sjagers beslissend was in het voordeel van de laatsten. Ontroerend was om na het verlossende telefoontje alle spanning te zien ontladen in vreugdesprongetjes en onhandige omhelzingen à la Joop Munsterman. We hadden op een aantal plekken een bordpuntje meer kunnen krijgen, anderzijds hadden we HWP al gematst door daar met een man minder te verschijnen (en toch nog 5-5 te spelen). Een jaar of vijf geleden leidde een meesterklasseavontuur van de Sjagers tot nul punten. Ze zijn nu sterker en de uitwassen van betalende clubs door mensen met geld en compensatiedrang zijn minder, zodat ze het met een gerust hart nogmaals kunnen proberen.

Hugo ondertussen had een tegenstander en daarmee voldeed hij aan het behalen van zijn eerste IM-norm. Hij is onlangs FM geworden, waarmee we met Marijn en Mark drie Fidemeesters in het team hebben. Hugo draaide een heel goed seizoen, terwijl Paul (die verhinderd was, Colijn viel voor de derde keer in en leed zijn eerste nederlaag) en Jan ook zeer behoorlijk presteerden. Van hen moesten we het dit seizoen hebben. Als iedereen 's hetzelfde jaar in vorm zou zijn… Nu was de grauwe middenmoot, 9 MP en 44½ BP, ons deel.

 De Stukkenjagers2284Paul Keres2195
1.Peek,M.B.M.(Maurice)2387Wemmers,X.A.(Xander)2393½½
2.Sprenger,J.(Jan)2519Hertog ten,H.M.(Hugo)235410
3.Konings,F.P.A.(Frans)2291Otte,M.(Marijn)217801
4.Haast,M.J.A.(Mark)2295Both,A.(Bert)218210
5.Muhren,B.(Bianca)2297Veltkamp,G.(Gerben)218110
6.Grooten,H.C.A.(Herman)2341Breukelman,H.J.(Jan)223910
7.Beukema,S.O.R.(Stefan)2192Fliert van de,W.(Willem)213310
8.Haast,A.M.M.(Anne)2194Mellema,A.(Andries)211210
9.Nabuurs,M.(Mart)2186Wakkee,C.(Colijn)203810
10.Clijsen,M.C.(Mark)2129Smits,M.(Mark)213401