Het eerste gaat onderuit en moet nog flink aan de bak

In ronde 6 stond voor het eerste de uitwedstrijd met HWP Haarlem op de planning. Haarlem doet het heel goed en stond voor aanvang van de ronde op de 4e plek met 5 MP, en PK1 op de 5e plek met 4 MP. Een overwinning zou betekenen dat we plek 4 van Haarlem over zouden nemen, terwijl een verliespartij zou inhouden dat we waarschijnlijk door enkele van de vele teams met 4 of 3 MP ingehaald zouden worden.

De reis verliep soepel en we waren op tijd in het hotel aangekomen waar er gespeeld zou gaan worden. Een mooie locatie, die niet alleen voor de gasten maar ook voor de thuisploeg nieuw was.
We begonnen de wedstrijd redelijk. Raymond stond met wit wel vrij snel moeilijk. Een niet-vergiftigde b2 pion was buitgemaakt door een vijandelijke knol en het leek een vervelende middag voor Raymond te worden. Gerben had al vrij snel ruimtevoordeel te pakken en leek aangenaam te staan. Toen we de tijdnood naderden ging het ineens heel erg hard. Ikzelf was te lang te ambitieus met mijn stelling en kwam slecht te staan. Met weinig tijd blunderde ik, wat me een lang en moeizaam verloren eindspel met een pion achter bespaarde. Paul en Hugo hadden even later ook verloren (voor diagrammen zie verslag HWP).

Jan speelde een solide partij met zwart en stond de hele tijd prima of ietsje beter, maar dat was te weinig om serieus op winst te spelen zodat het remise werd. Wim haalde ook een solide remise, wat de stand 4-1 bracht. Misschien was het wel de grote voorsprong die de tegenstander van Raymond het zelfvertrouwen gaf om zonder te overleggen het bord te verhuizen en ergens anders de partij verder te spelen. Xander stond inmiddels erg listig, Joris ongeveer gelijk maar met voldoende spel. Gerbens plusje was als sneeuw voor de zon verdwenen, helaas. Raymond had zijn stelling nog wel wonderbaarlijk om weten te toveren naar een toreneindspel met wat pionnen minder.

Jan Jaap stond ondertussen prima en had ergens een pion buit gemaakt. Joris had met zwart in deze stelling met …Td1 in het voordeel kunnen komen:

Ondanks de gemiste kans was een remise met zwart natuurlijk een prima resultaat van onze kersverse FM. Gerben had even geen plan meer en deed een wachtzet, wat erg goed uitpakte. Zijn tegenstander had goed verdedigd, maar na enkele onhandige zetten blies hij zijn eigen vesting op waarna Gerbens f-pion de held van de partij werd.
Nu begon het lange wachten. Raymond had inmiddels een theoretisch remise toreneindspel bereikt, waarin zijn tegenstander de h-pion en twee f-pionnen nog had en hijzelf alleen de f-pion [Opmerking Raymond: zwart heeft nog ergens een winst gemist in dit eindspel!]. Raymond bleef rustig en nauwkeurig en hield de partij alsnog remise. Xander had ook succesvol een toreneindspel verdedigd en toen zijn tegenstander hier torenruil aanbood durfde Xander dat wel (met Ke3) te accepteren en te laten zien dat hij weet hoe je de oppositie moet houden. Vooral geen Kf5 spelen op een …Kf7 van zwart omdat je dan na …Ke7 verliest na zowel Kg6 als Ke4 Ke6.

Jan Jaap hield het lang spannend. In de volgende stelling had hij de partij op hele mooie wijze snel in het slot kunnen gooien. 1.Pf7+ Kh7 (1…Kh5 2.Pg6) 2.hxg4 (!) h3 4.g5 1-0. Met weinig tijd op de klok had Jan Jaap uiteindelijk via een iets minder studie-achtige wijze het punt binnengesleept.

Hoewel het door de uitslagen die aan het eind de goede kant op vielen beperkt bleef tot een 5½ – 4½ nederlaag, was het al met al een vrij povere vertoning.

Met nog 3 wedstrijden te gaan staan we 6e. De nummers 7-9 hebben evenveel matchpunten en zijn tevens de tegenstanders voor de laatste 3 rondes. Wat betekent dat we nog flink aan de bak moeten om in directe wedstrijden onze concurrenten voor te blijven. Eerstvolgende wedstrijd is op 10 maart, wanneer Zukertort Amstelveen bij de de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op bezoek komt.