Het Vijfde moddert verder…

Sommige wedstrijden kun je maar zo snel als mogelijk vergeten. Paul Keres 5 – HSG was zo’n wedstrijd.

Over het gedoe (in de weken) voor de wedstrijd zal ik niet teveel uitweiden, maar HSG verscheen met 4 invallers aan de start. Een 5de invaller kwam zelfs helemaal niet opdagen, zodat Klaas zich alsnog bij de intern wedstrijdleider moest melden. Ook aan onze kant twee uitvallers, maar die gaten konden we opvullen.

Toen ik na 3 uur in een toreneindspel remise kreeg aangeboden kon ik de tussenstand opmaken. Die was nog steeds 1-0 door het gratis punt van Klaas. Maar Jaap stond, na een prima opening, toch een vol stuk achter zonder compensatie. Jan stond moeilijk, Ger duidelijk beter, Alwin zat te zuchten met veel minder tijd, Guus was een pion kwijt zonder compensatie en bij Pascal vlogen de spaanders er weer vanaf, al had hij wel een kwalletje meer. En veel meer tijd. Prognose: 3,5-4,5 verlies. Ik moest dus wel verder spelen. Zelfs een kwartier wachten hielp niet aangezien Jaap de gelijkmaker intikte.

Ger, die tegen zijn favoriete tegenstander speelde, maakte zijn belofte waar en scoorde 2-1.

De tegenstander van Pascal ontdekte, met nog 2 minuten op de klok, dat hij geen bonus ontving… Helaas was de klok ingesteld op standje 03, zonder increment. Zodat beide spelers er alsnog 5 minuten bijkregen. En increment. Dat was voor de Hilversummer alsnog onvoldoende om de partij nog te redden: 3-1

Ook Alwin zat inmiddels in tijdnood, wat ik voor hem kon verzachten door ook bij die partij vast te stellen dat de klok niet goed was ingesteld… (wederom standje 03, dat krijg je na een rondje rapid). De rest van de klokken klopten wel, behalve m’n eigen klok die ook op standje 03 stond… Na deze commotie konden de tijdnoodfases alsnog met eerlijke tijdsverhoudingen worden uitgevochten.

Dat liep voor Alwin goed af want zijn tegenstander berustte in remise (3,5-1,5). Guus verloor (3,5-2,5), maar supersub Jan Wiggerman had zijn nadelige stelling inmiddels gelijkgetrokken en weigerde het remisevoorstel van de Hilversumse teamleider. Ook mijn remisevoorstel werd verworpen, ditmaal moest mijn tegenstander wel verder spelen.

En omdat vervolgens beide teamleiders hun stelling verklootten, werd de eindstand nipt 4,5-3,5.