Het tweede, de Herbstmeister van 3D

Het ging wederom moeizaam bij het tweede, maar uiteindelijk werd vrij safe een derde minimale overwinning binnengehaald. Hiermee staan we een matchpunt voor op het Alphense ASC die we in de 7e ronde treffen. En door een gelijk spel van DSC 3 liefst drie matchpunten (of meer) op de overige teams. Waarmee we na vijf van de negen wedstrijden herfstkampioen zijn, en ook wel een beetje winterkampioen, want de competitie wordt pas in februari (Kerst, Tata) hervat. 

Tegenstander van zaterdag was Boven IJ. Omdat we naar de uitslagen zochten (de waarnemend TL was er met het uitslagformulier vandoor en onbereikbaar), keken we ook nog op hun website of er iets over te vinden was. Het is een gestructureerde site met wekelijkse nieuwsbrieven vanaf 2007. Ze stemmen een tikje droevig. Voorheen waren er drie Amsterdam-Noordse clubs, waaronder het bekende Nieuwendam, die in 2009 gefuseerd zijn onder de naam Boven IJ. Van de vier teams zijn er acht jaar later twee over, en nog ernstiger is dat de interne gestopt is vanwege gebrekkige opkomst. Zelfs een driemaandelijkse rapid- en snelschaakavond komt niet van de grond.

De twee externe teams gaan gelukkig door. De sterspeler is Cor Croese en ook verder is het team sterk genoeg om zich in de 3e klasse te handhaven. Het tweede moest het om uiteenlopende redenen zonder Simon, Daan en Marijn stellen. Gelukkig hadden de andere teams niet zulke personele problemen en vonden we in Wouter, Rijk en de op het laatste moment opgeroepen Klaas waardige invallers.

Het was een beetje saaie wedstrijd in het Rode Kruisgebouw. We zullen met de vijf remises beginnen. Klaas was er ontevreden over. Hij had nagelaten een pion op d5 aan te pakken, zei hij, en toen was de stelling ausgeglichen. Wij vonden het prima. Ik had zelf een vereenvoudiging toegelaten door niet tijdig met mijn loper een paard te ruilen. Mijn tegenstander speelde natuurlijke zetten en ik deed ook niet raar, waarna we het in een 3 tegen 3 pionneneindspel wel geloofden. Bij Wouter, zijn eerste externe wedstrijd vanwege werk in het buitenland, kwam het eveneens tot een eindspel zonder dat het evenwicht verbroken werd. Wesley had een kansrijke stand, maar zijn opponent verweerde zich actief en greep zijn kansen. Wesley zocht nog inventief naar mogelijkheden, maar ging de nederlaag tegen Eppie 2 in gedachten niet te ver. Rijk stond matig, kreeg echter een kwaliteit cadeau. Het zal gewonnen geweest zijn, omdat een remise voor het team voldoende was geloofde Rijk het verder.

Erik speelde met wit tegen Cor Croese. In een KI met lange rokade bestreken zijn torens de g- en h-lijn. Het had wel de h-pion gekost. De aanval zette niet door, er werd van alles geruild tot beiden een paard overhielden. Erik wist nog een a-pion te winnen, de h-pion bleek gevaarlijker en kostte een paard. En de partij. Die zeker leuk was!

Tegenover deze nederlaag stond de winst van Elmer. Een langzame opzet ontwikkelde zich tot een tactische wirwar. Beide spelers leefden vanaf zet 30 op increments, waarbij Elmer er een sport van maakte met de zet (of die geforceerd was of niet) à la James Bond te wachten tot de klok 7 seconden aangaf. Een aardige geste aan het publiek. Hij hield ook het hoofd het koelst en besliste de strijd met een pardoeze dame-inval.

Bij good old Hein Piet had ik het punt al eerder geteld, maar zijn tegenstander verweerde zich heftig. Het kwam zelfs tot een toreneindspel waar naar verluidt een pointe nodig was om te winnen. Hein Piet vond haar. Ik zou de pointe graag in een diagram vereeuwigen, doch was op het moment suprême weer ’s niet ter plekke.

Het was weer een nipte. Moeizaam schrijden wij voort op een pad geplaveid met lelijke overwinningen. Niemand is in vorm, niemand schittert. Het kan volgend jaar alleen maar beter gaan.

Paul Keres 2 Boven IJ   
Vermeulen , W. (Wesley)2254Beugel , M. (Martin)1995½½
Oosterom , E. (Erik)2102Croese , C. (Cor)227001
Both , A. (Bert)2149Velpen van de, F. (Frank)2073½½
Veenendaal van, E. (Elmer)2067Bauduin , A. (Arthur)196510
Spek van der, H.P. (Hein Piet)2074Tetteroo , E. (Eric)199610
Schipper , H.G. (Rijk)2031Koning de, M. (Martin)1998½½
Langerak , W.P. (Wouter)2059Gijsen , G. (George)1922½½
Veldhuijsen , K. (Klaas)1814Gieske , J.H. (Han)1912½½
Gemiddelde Rating:2069Gemiddelde Rating:2016