Paul Keres Vijf struikelt over Bussum

Afgelopen week trof Paul Keres Vijf de schakers van BSG Bussum tweemaal in een dubbele confrontatie: donderdagavond thuis de derde ronde in SGS 1A tegen BSG 4 en maandagavond de eerste ronde voor de SGS beker tegen opnieuw BSG, ditmaal in het denksportcentrum in Bussum.

In de competitiewedstrijd waren we favoriet na de maximale score van 4 matchpunten uit de 1ste twee rondes, terwijl de broeders van BSG 4 nog troosteloos onderaan bungelden. In de bekerconfrontatie daarentegen konden zij zich versterken met spelers uit BSG 3, die in de andere 1ste klasse de koppositie innemen met evenzoveel punten als wij.
Het zouden twee moeizame avondjes worden…

Guus haalde in beide matches als eerste het scorebord. Maar daar waar hij donderdag met wit nog remise wist te bereiken (ondanks een slechte, door Gerben bezongen, loper), ging het maandag met zwart in een complex middenspel met loper- tegen torenparen uiteindelijk mis…

Klaas was beide keren als tweede klaar. Donderdag, het was toen eveneens Thanksgiving day, deed hij zijn tegenstander een toren kado, waarvoor deze hem bedankte (het was immers Thanksgiving day). Maandagavond beperkte de schade zich tot een pionnetje, maar ook daarvoor mocht hij de dank van de tegenstander in ontvangst nemen…

Ook Ger begreep de intentie van Thanksgiving day en stond plots een vol stuk achter. Met alle gevolgen van dien…

In beide matches hadden we dus iets te repareren, wat met acht nog mogelijk was, maar met vier al een stuk moeilijker omdat 2-2 slechts genoeg is voor het afdwingen van een beslissende snelschaakmatch met verwisselde kleuren.

Jeroen deed iets terug doordat ook zijn tegenstander begrepen had wat Thanksgiving day inhoudt Al beperkte deze zich tot het inleveren van wat pionnetjes. Uiteraard met dank van Jeroen.

Jaap trof donderdag de tegenstander van Guus op maandag: de zeer ervaren en wel bekende Bert Kieboom. Jaap ging remise uit de weg, wist zelfs een pionnetje te veroveren, maar dat bleek niet voldoende voor de winst…

En nadat Pascal ditmaal zoveel verwarring in zijn partij zaaide, dat hij zelf de complicaties niet meer kon overzien, moesten wij alle zeilen bijzetten om ook tegen BSG 4 niet met slechts een forse kleerscheur weg te komen. Daarvoor moesten Alwin en Gerard zorgen.

Gerard stond de hele partij beter en wist uiteindelijk een pionnetje te bemachtigen. Er ontstond een ongelijk loper eindspel, maar ook met een ongelijk pionnenaantal. Uitelndelijk hield Gerard er daarvan 4 over tegen zijn tegenstander helemaal geen. Wat tamelijk ongelijk was, maar ruim voldoende voor de laatste kans.

Het moest nu van Alwin komen, die met drie lichte officieren en evenzoveel pionnen streed tegen drie lichte officieren van de man uit Naarden-Bussum, maar die had ‘maar’ twee pionnekes. Het materiaal werd steeds verder gereduceerd, waarbij het Alwin uiteindelijk lukte om “water uit een steen te persen”, zoals hij het zelf omschreef.

Dat lukte mij niet. Ergens in het gelijkstaande middenspel had ik een speculatief pionoffertje gedaan omdat de ontwikkelingen op de andere borden dat noodzakelijk maakte. Er zaten behoorlijk wat trucjes in de stelling, maar mijn tegenstander wenste in geen enkele voetklem te trappen en kon uiteindelijk afwikkelen naar een simpel remise te houden toreneindspel. Waarbij hij zelfs een pionnetje meer overhield. Helaas moest ik in het remisevoorstel berusten, waarmee de uitschakeling in de beker een feit werd.

Jaap tenslotte won zijn partij nog wel, maar toen was het al (te) laat…

 Paul Keres 5BSG 444
1.J. Bakker (Jeroen)C.J. den Haan10
2.K. Veldhuijsen (Klaas)M. Brandenburg (Melchior)01
3.J. van Oosten (Jaap)B. Kieboom (Bert)½½
4.G. Alberts (Guus)E. van de Velden (Eddy)½½
5.G.M.J. Hageman (Ger)C.M. Beijen (Cees)01
6.P. Boittin (Pascal)S. Reeskamp (Sicco)01
7.A.R. van Ee (Alwin)W.G. Vijvers (Wim)10
8.G.F.M. Halve (Gerard)R.K. van Swinderen10
 BSGPaul Keres
1.K. van Dolder (Kees Jan)J. van Oosten (Jaap)01
2.R.J. Piel (Ruben)K. Veldhuijsen (Klaas)10
3.R. Tijssens (Rob)R. Gouma (Ronald)½½
4.B. Kieboom (Bert)G. Alberts (Guus)10